खानामा
नुन कम राखेर खाने मानिसलाई उच्च रक्तचाप तथा मुटु सम्बन्धि रोगको खतरा
केही कम हुने कुरा त धेरै जनालाई थाहा होला । तर नुन कम भएको खाना खाने
मानिसमा क्यान्सर जस्तो असाध्य रोग लाग्ने सम्भावना समेत कम हुन्छ भन्ने
कुरा भने थाहा नहुन सक्छ । थाहा होस् पनि कसरी हालैमात्र एक अनुसन्धानले
यस्तो कुरा पत्ता लगाएको हो ।
विश्व क्यान्सर अनुसन्धान कोषले गरेको
अनुसन्धानले भोजनमा नुन लगायतका लवणको मात्रा कम गर्ने मानिसमा पेटको
क्यान्सर हुने सम्भावना कम हुन्छ । जो मानिसले बढि नुन हुने ब्रेड जस्ता
तयारी खाद्य पदार्थ कम खान्छ र तरकारीमा समेत नुनको मात्रा नियन्त्रण गर्छ
उसमा पेटको क्यान्सर हुने सम्भावना घटेर जाने शोधको निष्कर्ष छ ।
कति नुन खानु उपयुक्त ?
भोजनमा धेरै नुन हुनु रक्तचापका लागि समेत
हानिकारक हुन्छ र यसले अन्य मुटुरोग तथा हृदयाघात जस्ता समस्याको समेत
खतरा बढाउँछ । यतिमात्र होइन बढि नुनले क्यान्सर समेत गराउँछ । त्यसैले
हामीले भोजनमा नुनको मात्रा नियन्त्रणमा अति सावधानी अपनाउनुपर्ने भएको छ ।
भोजनमा प्रत्येक दिन ६ ग्राम सम्म मात्र नुन खानु स्वास्थ्यको लागि
लाभदायक मानिन्छ । यो भनेको लगभग एक चियाचम्चा जत्ति हो । तरकारी,अचार तथा
अरु खानामा गरी हामीले अवश्य पनि यो भन्दा बढि नुन खाइरहेका हुन्छौँ । यसले
अवश्य पनि हामीलाई पेटको क्यान्सरतर्फ अग्रसर गराइरहेको कुरा थाहा
पाउनैपर्ने हुन्छ । हामीले मात्र कहाँ हो र विश्वमा हरेक व्यक्तिले
प्रत्येक दिन औषतमा ८.६ ग्राम नुन खाने गरेको क्यान्सर अनुसन्धान कोषको
तथ्यांकले देखाउँछ । यदि नुनको यो मात्रालाई ६ ग्राममा झार्न सकेमा पेटको
क्यान्सरमा १४ प्रतिशतले कमी हुने कोषको भनाइ छ ।
खानलाई स्वादिलो बनाउन मात्र होइन नुन
लगायतका लवण सरीरका लागि अत्यावश्यक पनि हुन्छन् । तर यस्ता लवणको मात्रा
आवश्यकता भन्दा बढि भयो भने त्यो हानिकारक हुन्छ । त्यसैले आफैले तयार
पार्ने तरकारी तथा अचार लगायतका खाद्यपदार्थमा नुन कम राख्ने गर्नु उपयुक्त
हुन्छ । साथै नुनको मात्रा बढि हुने विभिन्न फास्टफुड पनि कम मात्र खानु
हितकर हुन्छ ।